Terug

Statenjacht de Utrecht

Stand 3B26
Location
IJsselmeer, Loosdrechtse Plassen, rivier De Vecht, Nederland
Contact person
Annemiek Forrer
Contact details
+31 294 700 230 +31 654 226 337
Website
www.statenjacht.nl

Omschrijving

Historie: Een Statenjacht werd in de rijke dagen van de VOC door belangrijke personen gebruikt als vervoermiddel. De schepen werden van buiten rijkelijk gedecoreerd en het interieur was luxe en van alle gemakken voorzien.  

De bouw: Het Statenjacht "De Utrecht" is gebouwd aan de hand van originele bouwtekeningen uit 1746, waarbij gebruik gemaakt werd van destijds gangbare materialen. Er zijn bijvoorbeeld maar liefst 300 eikenbomen in het schip verwerkt en de nagels zijn met de hand geklonken. Ook de tuigage komt overeen met de destijds gangbare situatie aan dek.  

Statenjacht anno 2022: Bij de bouw van het schip is rekening gehouden met haar toekomst, want het schip moest in eigen onderhoud kunnen voorzien. Historisch verantwoord, verborgen achter deurtjes en luiken, bevindt zich moderne besturingstechniek. De Utrecht beschikt over een goed geoutilleerde kombuis en een modern toilet. Het schip is dus “anno nu” ook weer van alle hedendaagse gemakken voorzien.   De situatie aan dek komt overeen met die van weleer; de zeilen worden met de hand gezet, de zwaarden met veel mankracht gewisseld en het schip wordt handmatig bestuurd. Heeft het schip gasten aan boord, dan worden zij door de professionele en gastvrije bemanning uitgenodigd om te helpen bij het zeilen van het schip. Maar niets is verplicht. “Gewoon” genieten is ook mogelijk.  

Evenementen Statenjacht: "De Utrecht" wordt nu aangeboden als locatie voor bedrijfsuitjes, relatiedagen, teambuilding events, vergaderingen, feesten en partijen. Het is schip is daarnaast een graag geziene gast tijdens grote nationale nautische evenementen zoals Sail Amsterdam, DelfSail en Sail Den Helder. Ook voor lokale evenementen door heel Nederland is het schip beschikbaar en is het een grote publiekstrekker.  

Beschikbaarheid: Van eind april tot medio oktober is het schip te huur voor zeiltochten op het IJsselmeer. De thuishaven van het Statenjacht is Volendam, maar afvaart vanuit andere havens is mogelijk. Het Statenjacht mag maximaal 27 gasten aan boord ontvangen.

Social media

Video

Fotos

Terug