Terug

Nederlands Openluchtmuseum

Stand 3T05
Website
www.openluchtmuseum.nl

Omschrijving

Het Nederlands Openluchtmuseum

Waarom

Al meer dan honderd jaar krijg je in het Nederlands Openluchtmuseum een inkijkje in het leven van inwoners van Nederland. Je maakt kennis met mensen uit alle windstreken, in alle dimensies van het leven.

Vroeger toonde het museum de verscheidenheid die Nederland rijk was. Vandaag willen we bezoekers inzicht geven in (gedeelde) geschiedenis vanuit de overtuiging dat geschiedenis ons verbindt. Want door van en over een ander te leren, krijgen we meer inzicht in onszelf en begrip voor elkaar. Zo bouwen we samen aan een mooiere toekomst, waarin iedereen kan meedoen.

Hoe

We brengen de grote gebeurtenissen uit onze geschiedenis voor het voetlicht, maar laten vooral het leven van alledag zien. We tonen hoe mensen, zoals jij en ik, leefden met elkaar én met hun omgeving. Hoe ze manieren vonden om het leven beter en makkelijker te maken. Hoe ze met tegenslagen omgingen en voorspoed vierden, en hoe ze streefden naar een beter leven.

In het Nederlands Openluchtmuseum ontdek je dat de uitdagingen waartegen mensen vroeger aanliepen vaak helemaal niet zo verschillen van de grote vraagstukken van onze eigen tijd. Dat nu, net als toen, de oplossing vaak te vinden is in samenwerken en verstandig omspringen met de middelen die er zijn.

Wat

Het museum verzamelt en bewaart authentieke gebouwen, voorwerpen, planten en gewassen, gewoonten, vaardigheden en verhalen uit het dagelijks leven. Je wandelt door ons groene museumpark, langs en door historische woningen, boerderijen en werkplaatsen. Je wordt onderdeel van de geschiedenis: je stapt er letterlijk middenin. Zo beleef je het verleden op een interactieve, laagdrempelige manier, die iedereen aanspreekt. We ondersteunen het behoud van immaterieel erfgoed en dragen geschiedenis uit in het hele land met verschillende projecten. Daarnaast werken we samen met veel regionale en landelijke partners. Altijd gedreven door het rotsvaste geloof dat we samen een mooiere maatschappij kunnen creëren, voor onszelf en voor toekomstige generaties.

Video

Fotos

Terug